fbpx

Malo znanosti

S VITADU® proteinskom prehranom gubimo kilograme isključivo iz tjelesnih masti i opasnih masti iz unutarnjih organa. Štitimo mišićno tkivo.

Zašto je to tako?

VITADU® proteinski program prehrane je zdravo i ispravno mršavljenje provjereno godinama i praksom.


ŠTO JE GLIKOGEN

Glikogen (glukoza – „životinjski škrob“ – rezervni polisaharid u tijelu) je visoko razgranati polimer koji se sastoji međusobno povezanih glukoza. Jedna molekula glikogena sastoji se od velike količine molekula glukoze (cca 120 000 molekula). Glikogen je u tijelu pohranjen u obliku granula u stanicama, prije svega u stanicama jetre koje sadrže otprilike 18-20 posto glikogena. Sadrže ga i mišićne stanice, ali samo 0,5-1 posto.

Prosječan čovjek u svojim zalihama ima pohranjeno od 250 do 400g glikogena. Veliki utjecaj na količinu zaliha glikogana ima naša ishrana (prije svega ona koja sadrži saharide).

KAKVU FUNKCIJU IMA GLIKOGEN U TIJELU

Glikogen jetre održava stabilnu razinu krvnog šećera, mišićni glikogen se koristi za aktivnost mišića i kao neposredan izvor energije. Kad su zalihe glikogena niske ili sasvim potrošene, naš organizam uz visoko proteinsku prehranu iskorištava upravo naše neželjene masti, pohranjene u zalihama, kao novi izvor energije. Dolazi do mršavljenja isključivo iz masnih naslaga.

KETOZA I KETONI

Ketoza označava stanje organizma kada je povećana razina ketona u krvi. Ketoni nastaju u jetri kad se smanje zalihe glikogena. Kad se organizam navikne na visoko proteinsku prehranu, glikogen se iz jetre potroši tijekom nekoliko dana. Naše tijelo treba energiju za svoje funkcioniranje i kad je ne dobiva od unosa saharida iz hrane, ŠTO ĆE NAPRAVITI? Počinje ju dobivati od raspadanja masnih kiselina. Tu nastaje  proces u kojem dolazi do smanjenja naših masnih naslaga i mi počinjemo gubiti kilograme uz skidanje masnih naslaga. U ovom procesu nastaju proizvodi koje organizam koristi kao izvor energije – ketoni, označeni isto kao ketonska tijela, a to su acetoacetat, karboksilna kiselina i aceton. Acetoacetat i karboksilna kiselina služe kao izvor energije za tkiva. Prekomjerni ketoni, koje tijelo ne potroši za energiju, se izlučuju u urinu i aceton se izdiše plućima  iz tijela.

ŠTITIMO MIŠIĆNU MASU

Program prehrane zasniva se na unosu visokokvalitetnih bjelančevina s vrlo niskim sadržajem šećera i masti, aktivira se razgradnja masnih zaliha u organizmu, istovremeno je zaštićeno mišićno tkivo. Dolazi dakle do smanjenja težine iz masnih zaliha – mršavljenja pogodnog za zdravlje.

ZAŠTO BAŠ PROTEINSKI PROGRAM PREHRANE

S nisko energetskim dijetama mršavimo prvo iz mišićne mase i vrlo teško iz masnih naslaga. Mučimo se i skoro uvijek odustajemo od mršavljenja. Rezultat nije na vidiku, no ako se i dogode mali pomaci većinom su kratkoročin s jojo-efektom. Uz proteinski program prehrane štitimo mišićnu masu i gubimo kilograme upravo iz naših nelijepih masnih naslaga. Pomažemo našim unutarnjim organima (srcu, plućima, bubrezima…) riješiti se masnih naslaga i time im olakšati funkcioniranje. Osjećamo se laganiji i zdraviji. Visok krvni tlak vraća se u normalu i smanjuje se kolesterol. Kad se pogledamo u ogledalo, vidimo da se masne naslage na trbuhu, butinama i bokovima smanjuju.

Midas